×

* wypełnij wskazane pola

** dodanie Państwa strony www

Kuchnia Polska

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego - Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj. opolskie | tel.: +48 500 367 730 | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360

Specjalizacja przedsiębiorstwa

Jesteś fanem kuchni polskiej? Na pewno znasz pierogi, pyrę z gzikiem czy oscypki, ale czy słyszałeś kiedyś o kołoczu śląskim? Kołocz to tradycyjny wypiek polski, który kojarzy się głównie z wyjątkowymi okazjami. Był pieczony przede wszystkim na wesele, gdzie stanowił jedną z głównych atrakcji. Przenikł do polskiej kultury w takim stopniu, że zaistniał w regionalnych przysłowiach np. „Niechaj kucharze potrawy dziwne wymyślają / Niechaj win rozmaitych hojno nalewają / kołacze grunt wszystkiemu, a może rzec śmiele / Bez kołaczy jakoby nie było wesele".

Przepisy regionalne - kołocz

Kołocz powstaje z ciasta drożdżowego i jest słodki. Wśród tradycyjnych opcji wymienia się: kołocz z serem, kołocz z makiem, kołocz z jabłkiem oraz kołocz z posypką. Do jego wykonania nie są potrzebne żadne wymagające składniki - wystarczy tradycyjna receptura na ciasto drożdżowe i nadzienie. Ciasto drożdżowe powstaje na bazie mąki pszennej, mleka, cukru, drożdży, jaj, soli oraz masła. Składniki na nadzienie różnią się od siebie w zależności od preferowanej opcji. Szczegółowy przepis znajdziesz na stronie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego.

Oferta: Kołocz

Informacje uzupełniające

kolocz.info

kolocz.info

kontaktkolocz.info

Otwarte w godzinach:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte